У Будинку письменників відбувся урочистий захід, приурочений до Міжнародного дня захисту…

У Будинку письменників відбувся урочистий захід, приурочений до Міжнародного дня захисту…

1 червня в Будинку письменників, у Києві, відбувся надважливий і символічний культурно-мистецький захід, присвячений Міжнародному дню захисту дітей.

Попри жахливу ніч обстрілів Києва, коли обезуміла від численних невдач на фронті путінська росія обстріляла дитячу лікарню в столиці, де є жертви, українські митці на знак солідарності зі всім прогресивним демократичним світом, що відзначає День захисту дітей, теж приєдналися до свята.

Модератором заходу була голова Київської письменницької організації Марія Морозенко.

Також на захід завітали відомі українські письменники, митці, у творчості яких одне з чільних місць посідає дитяча тематика. Серед них – Павло Кущ, Леонід Петровський, Дмитро Чистяк, Володимир Коскін, Борис Пономаренко, Ніна Шаварська, Леся Пронь, Інна Ковальчук, В’ячеслав Гук, Василь Неволов, Любов Шостак, Юрій Мосенкіс, Олександр Герасименко, Володимир  Кузьменко, Лариса Недін та інші.

Марія Морозенко наголосила на важливості цього заходу, який проводиться у складних умовах війни.  Також вона зазначила, що під час війни українська література, створена для дітей, є значущим явищем української національної культури, оскільки її здобутки формують майбутнє нашої нації, закладають у душі дітей ті важливі людські чесноти, якими завжди славилася українська нація. Також вона розповіла про свій власний досвід дитячої письменниці, зауваживши, що доля дитячого письменника – це постійна робота над текстом, який згодом стає приступний дитині, це наполеглива і почасти жертовна самовіддача себе мистецтву. Проте долю  майбутнього української дитячої книжки визнають самі читачі.

Також М. Морозенко розповіла про потужну діяльність Творчого об’єднання дитячих письменників. Зокрема про плідну роботу письменниці Лариси Недін, яка була офіційною представницею ТО дитячих письменників на багатьох заходах – це й зустріч зі школярами в бібліотеці «Деміївська», яка відбулася 8 березня 2023 року й була присвячена 115-річчю з дня виходу в світ роману Ольги Кобилянської «У неділю рано зілля копала…», і творча зустріч зі школярами Спеціалізованої школи №73 з поглибленим вивченням української мови, присвячена Дню вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, і зустріч зі школярами в Будинку дитячої творчості Шевченківського району м. Києва, приурочена Дню рідної мови. Також М. Морозенко повідомила про проведені заходи до 100-річчя Павла Глазового 2022-23 рр. за участі Л. Недін, про відкритий багатожанровий конкурс-фестиваль «По всьому світу Коляда іде…» (січень-лютий 2022); розповіла про відкриття «Тижня дитячої літератури» в Національному музеї літератури України (3 квітня 2023 р), повідомила про проведену Восьму Всеукраїнську науково-практичну конференцію учнівської та студентської молоді «Україна  козацька держава», що відбулася у «Відкритому міжнародному університеті розвитку людини «Україна»», де була представлена доповідь «Національно-патріотичне виховання дітей і молоді засобами поетичного слова й театрального мистецтва». А ще за участі Л. Недін була творча зустріч у бібліотеці імені М. Реріха (тема – «Казковий світ ілюстрацій у книжках для дітей», відбувся Всеукраїнський відкритий конкурс читців ім. Тараса Шевченка і презентація видання для дітей «Затишна мамина казка», а також відбувся  Всеукраїнський фестиваль мистецтв «Майбутнє України – діти».

А ще М. Морозенко зазначила, що завдання сучасних українських письменників, які пишуть для дітей, – це наповнити дитячі душі тим палахким світлом добра і радості, яке виплекає в майбутньому молоду потужну українську націю. Треба у творах, зазначила вона, дуже обережно висвітлювати тему війни, аби не травмувати дитину, і не кожен письменник, наголосила вона, може знайти ті потрібні слова, в які дитина повірить, які сприйме і якими зацікавиться.

На заході було порушено ряд актуальних питань: якість видань дитячих підручників, потужна реклама національної культури та української дитячої літератури зокрема – в Україні та за кордоном тощо.

Письменниця
Леся Пронь презентувала власні новинки – гарно видані книжки для дітей і
зауважила на важливості у наш час якнайбільше створювати для українських діток якісної
літератури.

Письменник і журналіст Павло Кущ презентував своє трикнижжя «Зі швидкістю літа» – куди ввійшло сім повістей для дітей середнього шкільного віку. Кошти з продажу книг письменник перераховує на потреби української армії.

Поетка Інна Ковальчук закликала дитячих письменників подавати свої твори на конкурси й гранти, бути більш активними в інформаційному полі.

Письменниця Любов Шостак презентувала власні видані книжки, розповіла про свою творчість, про непросту тему війни  в дитячій літературі тощо. Вона прочитала свої твори – «Місяць заглянув у нашу кімнату», «Наша родина» та інші.

Письменник Леонід Петровський порушив гостре питання важливості редактора і коректора при підготовці книжки до друку, що роблять текст витвором мистецтва, оскільки без вправної руки редактора навіть дуже хороший тест утрачає свою вагу.

Письменник і перекладач Дмитро Чистяк порушив проблему перекладу літератури для дітей, де ми не бачимо нічого нового, тому, на його переконання, треба зусиллями членів НСПУ створити  антологію сучасної дитячої літератури, перекласти її провідними європейськими мовами й презентувати за кордоном, аби західний читач нарешті дізнався, яку багату й потужну сучасну літературу для дітей має Україна. Насамперед це укріпить імідж України у світовому культурному просторі.

Науковець Володимир Кузьменко звернув увагу на те, що укладачі підручників з історії української літератури чомусь зазвичай оминають один із її найбагатших шарів – літературу, створену для дітей.

Письменник і заступник голови Київської письменницької організації Борис Пономаренко наголосив про важливість писати для дітей, щоб Спілка письменників виховувала дитячих письменників, проводила зустрічі з дітьми навіть у бомбосховищах. Він підкреслив важливу роль письменника у формування дитячого світогляду.

Захід відбувся в дружній творчій атмосфері, де уважна до всіх Марія Морозенко надала всім охочим слово, а також усі присутні мали можливість ознайомитися з видавничими новинками – гарними й ошатними дитячими книжками, більша частина яких побачила світ завдяки наполегливості й старанням однодумців Київської письменницької організації.

Такі натхненні й світлі творчі заходи під час жорсткої війни – це теж боротьба за нашу незалежність, бо слово – це потужна зброя, а письменники – це вояки, де на полі бою – інформаційному просторі – затято виборюють право на щасливу долю благодатної нашої і стражденної України.

Пресслужба НСПУ

Фото – Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: У Будинку письменників відбувся урочистий захід, приурочений до Міжнародного дня захисту…

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

Як минув Лондонський книжковий ярмарок для українських видавництв

У столиці Великої Британії відбувся Лондонський книжковий ярмарок, де діяв український національний стенд, а свої книжки представили 8 українських видавництв. 
Роботу націоонального сте

Оголосили переможців конкурсу «Мальопис року 2023»

Оприлюднили переможців конкурсу коміксів «Мальопис року 2023». Імена переможців назвали під час церемонії нагородження.
Відзнаку отримали:
Найкращий художник
Ігор Баранько («Вдовичка. К

Склали перелік 25 найпопулярніших українських книжок на Goodreads

Одні з найбільш популярних видань українських авторів на Goodreads – книжки Максима Кідрука, Тамари Горіха Зерня, Анастасії Левкової та Ілларіона Павлюка та Андрія Сем’янкова. Про це ук

Створили каталог української поезії 2023-2024 років

У межах Національного тижня читання поезії створили каталог «Українська поезія | 2023-2024». Про це повідомили на сайті Українського інституту книги, що й розробив каталог.
До каталогу

Серія постерів Kyiv Posters стала частиною архіву швейцарського музею дизайну

Колекція Kyiv Posters, до якої увійшли роботи відомих сучасних українських дизайнерів та ілюстраторів, стала частиною колекції плакатів Museum für Gestaltung у Цюриху. Про це Читомо пов

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"