Українські юристи закликали Зеленського підписати закон про заборону імпорту російських книжок

Українські юристи закликали Зеленського підписати закон про заборону імпорту російських книжок

Українські правники закликали президента України підписати закон 2309-ІХ, що забороняє імпорт книжок з росії та білорусі та передбачає, що в Україні книжки видаватимуть в перекладі українською чи мовами корінних народів. Заяву оприлюднили на фейсбук-сторінці спільноти «Мова об’єднує».

«Наскільки зрозумілою і логічною є одностайна підтримка цього закону в парламенті, видавничій сфері, літературно-мистецьких колах і в цілому в суспільстві, настільки ж незрозумілим і невиправданим є зволікання з його підписанням. Адже таке зволікання не вигідне нікому, крім держави-агресора», — написали автори заяви.

 

Вони спростовують твердження про нібито невідповідність ухваленого закону Конституції чи європейським цінностям, більш того, закон не містить принципово нових регулювань, які вже не були б закріплені в українському законодавстві, бо лише доповнює заборону імпорту книжок з росії.  

 

На думку юристів, закон «дасть можливість не лише створити нарешті незалежний від росії український книжковий ринок, але й максимально інтегрувати його у книжковий простір Європи».

 

«Йдеться про закон, який ухвалений одноголосно конституційною більшістю парламенту в час війни і прямо стосується захисту культурно-інформаційного простору від держави-агресора, бездіяльність президента виглядає неприйнятною з точки зору не лише права, але й політичної культури, демократичних традицій, поваги до українського народу й парламенту», — зазначили юристи.

 

Вони додали, що відповідно до Конституції України, якщо резидент протягом 15 днів не підписав закон чи не повернув його до парламенту із зауваженнями, «закон вважається схваленим президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений». Посилаючись на це, автори звернення закликали Володимира Зеленського підписати закон.

 

Заяву підписали:

 

  • Володимир Василенко, доктор юридичних наук, професор;
  • Петро Захарченко, доктор юридичних наук, професор Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
  • Олег Марцеляк, доктор юридичних наук, професор кафедри конституційного права Навчально-наукового Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
  • Петро Стецюк, консультант Центру Разумкова з правових питань;
  • Юлія Кириченко, членкиня правління Центру політико-правових реформ;
  • Віктор Шишкін, суддя Конституційного Суду у відставці;
  • Михайло Жернаков, голова правління Фундації DEJURE;
  • Андрій Магера, заслужений юрист України, член ЦВК у 2003-2018 рр;
  • Леонтій Шипілов, кандидат юридичних наук, доцент, член ЦВК у 2018-2019 рр;
  • Олександр Ковальчук, кандидат юридичних наук, доцент Навчально-наукового Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
  • Олександр Радченко, кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного та міжнародного права Харківського національного університету внутрішніх справ;
  • Ігор Мамонтов, кандидат юридичних наук, доцент, заслужений юрист України;
  • Микола Марченко, кандидат юридичних наук, провідний експерт з конституційного та виборчого права Асоціації українських правників;
  • Христина Ямельська, експертка з міжнародно-правового захисту прав людини Асоціації українських правників;
  • Станіслав Батрин, кандидат юридичних наук, голова ГО «Відкрита Україна».

 

Нагадаємо, підписати цей закон Зеленського раніше закликали українські видавці, письменники та діячі культури.

Оригінал статті на Suspilne: Українські юристи закликали Зеленського підписати закон про заборону імпорту російських книжок

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

Премія Ґонґадзе-2024 оголосила короткий список

Капітула Премії імені Георгія Ґонґадзе визначила короткий список номінантів на здобуття відзнаки за 2024 рік. Про це повідомили на сайті премії.
Фіналістками премії стали:
 

Анна Бабін

У метро Києва встановили назву станції «Площа українських героїв»

У Києві встановили літери на перейменованій станцій метро «Площа Українських Героїв». Про це на своїй фейсбук-сторінці розповів шрифтовий дизайнер Богдан Гдаль. 
Відлиті у повнорозмірні

Чародійницькі ліки для читачів

10 квітня ошатна бібліотека селища Слобожанське Дніпропетровської області приймала довгоочікуваних гостей – митців Еліну Заржицьку та Олену Швець-Васіну.

На зустрічі були присутні вчителі Слобожанськ

Карандєєв у Херсоні оглянув театр, музей і бібліотеки

Т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час робочої поїздки в Херсон оглянув обласний театр, музей і бібліотеки.

Про це повідомляє пресслужба МКІП, передає Укрінф

Поет і військовий Дмитро Лазуткін став речником Міноборони

Військовослужбовець, поет, лавреат Шевченківської премії 2024 року Дмитро Лазуткін став речником Міністерства оборони України. Про це повідомили в етері телемаратону, відрекомендувавши

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"