Книжковий Арсенал-2023 оголосив програму

Книжковий Арсенал-2023 оголосив програму

Оголосили програму XI Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал». Її розмістили на офіційному сайті фестивалю.

Одинадцятий Книжковий Арсенал (КА) відбудеться 22-25 червня. До програми фестивалю увійшло близько 100 подій.

Програма фестивалю

Книжковий Арсенал розпочнеться у четвер, 22 червня. У перший фестивальний день відбудеться 10 подій — дискусії, поетичні читання, кінопокази, дитяча програма й музичні події. Фестиваль у цей день працюватиме з 16:00 до 21:00.

 

Офіційне відкриття ХI Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» відбудеться 22 червня о 17:00. Продовжить програму в  дискусія «Демократія і війна» в межах фокус-теми «Коли все має значення».

 

У межах літературної програми у перший день відбудеться дискусія «Наш Крим: на сторінках книжок» та поетичні читання «Поезія в пікселі».

 

Для дітей та підлітків у програмі першого фестивального дня заплановано майстер-клас від творчої майстерні «Аґрафка».

 

На фестивалі також можна буде подивитися короткометражні фільми про Київ — шість історій про місто «Як тебе не любити 2.0» від онлайн-кінотеатру Takflix й послухати “DJ-set. Borys”. А на завершення у день відкриття відбудеться виступ Маріупольського муніципального камерного оркестру «Ренесанс». Подія відбудеться у співпраці з Українським Інститутом.

 

Фокус-тема «Коли все має значення», кураторкою якої є Наталя Гуменюк, представить 8 подій. Щодня на сценах обговорюватимуться цінності й досвід українців, те, що відбувається з суспільством, з країною та світом. «Це простір усвідомлення, а також творення нового громадянського словника для речей, які ми досі не вербалізували. Це місце, де, розмірковуючи про свій теперішній досвід, ми зможемо не лише осмислити, але й ословити себе і те, що відбувається з нами», — повідомляють на сайті КА.

 

Літературна програма «Перенести досвід у пам’ять», кураторкою якої є Ірина Славінська, стане наймасштабнішою на ХI Книжковому Арсеналі. «Програма представить різноманітні голоси літературної сцени — щоденники, документальні нотатки і художні твори, тексти професійних письменників і тих, хто почали писати лиш у реальності після лютого 2014 та 2022 років. А також поезію, котра знову стала переднім краєм, на якому сьогодні формуються слова, якими завтра будемо оповідати про пережите», — зазначають організатори.

 

Програма для/про дітей та підлітків «Коли війна не лише у книжках» пропонує безпечний дружній простір для спілкування, читання та обговорення дитячих книг та історій, які пишуться і видаються в часи війни. Серед подій програми — марафон авторських читань від дитячих письменників та письменниць, публічне інтерв’ю Підліткової Ради Мистецького арсеналу з Іриною Славінською, перформанс «Книгодрузячення-передбачення» та практикуми для батьків. Кураторка програми — Юлія Козловець.

 

Партнер програми: BaraBooka. Простір української дитячої книги. Програма реалізується за підтримки Товариства письменників та ілюстраторів дитячих книг (the Society of Children’s Book Writers and Illustrators, SCBWI).

 

Професійна програма Книжкового Арсеналу, яку курує Оксана Карп’юк, стане місцем зустрічі для представників галузі та надасть майданчик для публічних дискусій, формулювання запитів і пошуку рішень, обміну знаннями та досвідом. «У межах програми ми поговоримо про державну політику та роль профільних інституцій книжкової галузі, моделі ведення бізнесу, які дають видавцям сталість, а також про роль малих незалежних книгарень для промоції читання та розбудови громадянського суспільства», — розповідають у КА.

 

Програма відбувається за підтримки Goethe-Institut в Україні.

 

Спеціальна програма «(не)публічні бібліотеки» від Літературної лабораторії Мистецького арсеналу, куратор якої — Діма Казаков, розповість про невеликі мандрівні, бездомні бібліотеки, реальні й онлайнові архіви, колекціонування, персональні книжкові та вінілові збірки, куровані полиці, зіни. «Спеціальна програма “(не)публічні бібліотеки” — це про звучання нашої доби і те, як його передати і не перервати», — зазначають організатори.

 

Спеціальна програма Українського ПЕН «Пам’ять говорить» представить 5 подій, зокрема у перший день ХI Книжкового Арсеналу відбудеться презентація воєнного щоденника Володимира Вакуленка. «У межах програми ми говоритимемо про пам’ять, яка спонукає нас до відповідальності — перед нашими загиблими і перед нашою культурою», — додають автори спецпрограми.

 

Спеціальна програма від Довженко-Центру «Літературний кіноканон. Том перший» представить три фільми, засновані на знакових літературних творах: «Сон», знятий за шевченківською поемою, шалену екранізацію гоголівського «Вечора на Івана Купала» та епічну кінопостановку «Захара Беркута» Івана Франка. Кожен із них показує, як за оригінальними творами та ідейними викривленнями, зробленими за партійним замовленнями чи нормами цензури, українським кінематографістам вдавалося виносити на екрани важливі теми національної історії та питання української ідентичності.

 

Візуальна складова XI Книжкового Арсеналу буде представлена 7 виставковими проєктами:

 

  • «Захисний шар» Костянтина Зоркіна;
  • «Україна: символи боротьби» Марії Кінович;
  • «Коли все має значення» від Клубу ілюстраторів Pictoric;
  • «Око Бурі», виставка українсько-ізраїльської дитячої книжкової ілюстрації;
  • «Хронологія русифікації» від проєкту «Лінгвоцид»;
  • «Каліграфія та шрифт 2022-2023 рр» від Школи каліграфії «Арт і Я»;
  • The Reckoning Project.

 

Відвідувачі фестивалю також зможуть завітати на виставку «Форми присутності», що триває у правому крилі Мистецького арсеналу з квітня 2023 року та виставку «(про)мови», яку представить Лабораторія сучасного мистецтва «Мала Галерея Мистецького арсеналу».

 

Повну програму фестивалю можна переглянути тут. Придбати квитки можна буде незабаром.

 

Як відомо, 2023 року Книжковий Арсенал триватиме з 22 до 25 червня в офлайн-форматі.

 

У 2022 році фестиваль не відбувся через широкомасштабне російське вторгнення. Для Книжкового Арсеналу 2022 року було обрано фокус-тему «Велике переселення», кураторка — Оксана Форостина.

 

 

Чільне зображення: Олександр Потапенко/ ДП НКММК «Мистецький арсенал»

Оригінал статті на Suspilne: Книжковий Арсенал-2023 оголосив програму

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

Як минув Лондонський книжковий ярмарок для українських видавництв

У столиці Великої Британії відбувся Лондонський книжковий ярмарок, де діяв український національний стенд, а свої книжки представили 8 українських видавництв. 
Роботу націоонального сте

Оголосили переможців конкурсу «Мальопис року 2023»

Оприлюднили переможців конкурсу коміксів «Мальопис року 2023». Імена переможців назвали під час церемонії нагородження.
Відзнаку отримали:
Найкращий художник
Ігор Баранько («Вдовичка. К

Склали перелік 25 найпопулярніших українських книжок на Goodreads

Одні з найбільш популярних видань українських авторів на Goodreads – книжки Максима Кідрука, Тамари Горіха Зерня, Анастасії Левкової та Ілларіона Павлюка та Андрія Сем’янкова. Про це ук

Створили каталог української поезії 2023-2024 років

У межах Національного тижня читання поезії створили каталог «Українська поезія | 2023-2024». Про це повідомили на сайті Українського інституту книги, що й розробив каталог.
До каталогу

Серія постерів Kyiv Posters стала частиною архіву швейцарського музею дизайну

Колекція Kyiv Posters, до якої увійшли роботи відомих сучасних українських дизайнерів та ілюстраторів, стала частиною колекції плакатів Museum für Gestaltung у Цюриху. Про це Читомо пов

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"