Експедиція до Антарктиди львівського письменника й журналіста Маркіяна Прохаська

Експедиція до Антарктиди львівського письменника й журналіста Маркіяна Прохаська

Маркія Прохасько — сучасний український  молодий письменник і журналіст, син відомого українського письменника Тараса Прохаська. Народився Маркіян в Іван-Франківську, проте в дитинстві переїхав до Львова, де й живе та працює дотепер. Навчався в Українському католицькому університеті у Львові, у якому студіював історію та журналістику.

Публіцистика та художня проза Маркіяна Прохаська

Ще в період навчання в Українському католицькому університеті, вивчаючи журналістику, Маркіян Прохасько цікавився урбаністичною тематикою та світом. 

Згодом починає працювати у львівському медіа “Твоє місто” та дописує у багатьох українських виданнях: “Zbruc”, “The Ukrainians”, “День”, “Українська правда”, “Кунш”, “Галицький кореспондент”, “Український журнал”, “Медіакритика”, “Експедиція XXI ст.” та інших. Маркіян Прохасько пише як про гострі суспільно-політичні проблеми, так і  про науку, культуру, історію та світ.  

Також від 2018 року Маркіян Прохасько веде власний блог про Антарктиду та спільно з “Megogo” створив аудісеріал про свою подорож до Антарктиди. 

Коротка художня проза Маркіяна Прохаська опублікована у спільних з іншими авторами збірниках та антологіях. 

C:UserssmailDesktop5be8d03d-ca20-439e-996b-ca816ef192bb.jpg
Фото: “Нестримна сила води” Маркіяна Прохаська / ВСЛ

У 2018 році Маркіян Прохасько презентував свою першу збірку оповідань — “Нестримна сила води”, де автор намагається віднайти ідеальне місто. Історія в книзі розгортається через урбаністичні замальовки та пейзажі, різні часові та просторові виміри, перемоги та поразки, духовне піднесення аж до переживання повного щастя.  

Збірка “Нестримна сила води” складається з дев’яти текстів, які часто зв’язані між собою спільним сюжетом та інколи персонажами. Головним образом цих творів є місто як найповніша ознака людської цивілізації. Це місто здається фантастичним, оскільки письменник зображує його досконалим і омріяним.

C:UserssmailDesktop4a5e947d-3b15-4cd7-a83d-fd2a71948120.jpg
Фото: Маркіян Прохасько. Підготовка та початок подорожі в Антарктиду /The Village

“Мрія про Антарктиду”: від ідеї до книги Маркіяна Прохаська 

Водночас із виходом першої книжки, у 2018 році Маркіян Прохасько повідомляє про намір здійснити експедицію до Антарктиди та, на основі якої написати книжку. Ідею, яка виникла ще в період навчання Маркіяна на журналістиці в УКУ, вдалося реалізувати завдяки фінансовій підтримці спонсорів, грантів та моральній підтримці близьких і друзів. 

C:UserssmailDesktopd4478aab-62b0-4618-a7c0-c91da0a4d78d.jpg
Фото: Маркіян Прохасько в Антарктиді / Море

Маркіян Прохасько збирав інформацію та цікавився темою Антарктиди протягом п’яти років. А коли не знайшов книги українською мовою про Антарктиду, то зрозумів, що має заповнити цю прогалину в українській літературі. Автор хотів пропустити та осмислити все крізь себе, розкрити глобальні проблеми, які стосуються клімату на навколишнього середовища, щоб на основі своїх вражень написати цікаву та захопливу історію дослідження про Антарктиду. 

Так, після чотирьох місяців підготовки до поїздки у Львові, у 2019 році Маркіян Прохасько перетинає Атлантичний океан і прибуває до Антарктиди. Там він перебуває на станції “Академік Вернадський”.

C:UserssmailDesktopa43905a9-4126-4ccf-99c2-21430b8f5b1c.png
Фото: “Мрія про Антарктиду” Маркіяна Прохаська /ВСЛ

Після повернення до Львова з експедиції Маркіян Прохасько справді пише книгу, яка виходить на початку 2022 року у «Видавництві Старого Лева» під назвою “Мрія про Антарктиду”. 

Книга досить об’ємна та різнопланова. Автор оповідає історію своєї мандрівки разом із різними дослідженнями — історичними, про зміну клімату, пошуками Невідомої Південної Землі, а також окремі інтерв’ю з науковцями-біологами, геофізиками, метеорологами тощо. 

ilvivyanyn.com

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Експедиція до Антарктиди львівського письменника й журналіста Маркіяна Прохаська

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

У Мілані відкрили читальну залу імені Вікторії Амеліної

26 березня в бібліотеці Gallaratese в Мілані відкрили читальну залу імені Вікторії Амеліної. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив Український ПЕН.
Ініціатива з присвоєння зали іме

Вистава «Тигролови» отримала відзнаку «Київська пектораль»

Київський національний академічний театр оперети з виставою «Тигролови» здобув перемогу театральної премії «Київська пектораль-2023» у номінації «За кращу музичну виставу». Про це повід

Росія завдала удару по одному з університетів Херсона

Близько четвертої ранку російські війська обстріляли один із вищих навчальних закладів Херсона. Про це голова Херсонської обласної адміністрації Олександр Прокудін повідомив у своєму те

«Маленька качечка» – як працює дитяче видавництво у Франції, засноване українкою

Українська видавчиня Наталія Моспан заснувала дитяче книжкове видавництво у Франції Le Petit Canard («Маленька качечка»). Про це Читомо повідомила засновниця видавництва. 
У європейсько

Найвідоміший лесбійський комікс: Блакитний – теплий колір

Жуль Маро, Блакитний – теплий колір, Видавництво, 2024 – 180 с.
 
«Блакитний – теплий колір» – французький лесбійський комікс, що, на відміну від багатьох інших квір-коміксів став дуже

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"