Меню

Зганьбити письменника, який замовив тобі рецензію, дуже просто. Для цього треба одне − хвалити його твір. Нестямно. Несамовито. Назвати твір діамантом і закликати кожного перехожого прочитати його. Бо викликає цей текст у рецензента якщо не оргазм, то еротичну лихоманку. Письменник-початківець, який не звик до таких од, зашаріється й радісно заплатить рецензенту. Це буде помилкою, тому що за халтуру не платять. За халтуру б’ють.

Але інколи рецензент, вважаючи себе витонченим садистом, пише нібито позитивну рецензію. Насправді в майже кожному реченні іронізує з автора. Приклад цього − рецензія «Неймовірний алмаз – «Джон Вуд» Дар’ї Новицької». Автор − Palash. Назва вже трохи дивує, але нічого. Поринаємо у світ «алмазної» рецензії та що бачимо? «З перших же рядків мене затягнула неймовірна атмосфера». Хочеться запитати: дійсно? Отак і затягнула? Неймовірний алмаз, неймовірна атмосфера. Схоже, що автору хотілося вдало стартувати, але не вийшло.

Далі йде монументальний спойлер, який, на щастя, не розкриває конфлікт повністю. «Сюжет прекрасний, є де розгулятися». − запевняє Palash. Віримо. Видно, що рецензент дійсно розгулявся в тексті, бо не знає насправді, що з тим Джоном Вудом робити і що про нього написати. Зате Palash радіє колоритній мові твору, а також прийомам пікапу, які там помітив.

Щоб читач не дай Боже не подумав про детектив погано, рецензент запевняє: «Видно, що автор працював над роботою довго та старанно». Це чудово. Всі ми любимо старанних авторів, але якщо книжка слабка, то читачу начхати, як довго автор над нею працював. Тож Palash цим натякає: «книжка на трієчку, але автор старався, пахав».

Також рецензент занепокоєний тим, що така чудовна книжка не охопила більшу аудиторію. Пояснює це оригінально: читачі «Букнету» люблять читати тексти, в яких події розвиваються в Україні. Це припущення остаточно доводить, що текст − перевертень, а не дійсно позитивна рецензія. І якщо авторка заплатила за такий «детальний» аналіз, то їй можна тільки поспівчувати.

Оригінал статті на Букнет: Рекламна рецензія: як реагує читач?